ד”ר דני פרוידנטל מסביר על האופטימיות והאושר שמעניקות חיות הבית לבני הגיל השלישי וכיצד הן מפיגות את תחושת הבדידות, הדיכאון והחולי.

הקשר בין אנשים מבוגרים בני הגיל השלישי, לבין חיות המחמד שלהם נבחן על ידי חוקרים רבים ונמצא כקשר דינאמי הכולל אינטראקציה רגשית, פסיכולוגית, תפקודית וסביבתית-חברתית.

ד”ר דני פרוידנטל מביא כמה עובדות ונתונים אודות מערכת היחסים בין חיות מחמד לבני הגיל השלישי:

  • מחקרים רבים מראים שחיות מחמד משרות על בני הגיל השלישי אופטימיות ואושר, מעניקות להם חיוניות ומפיגות את תחושת הבדידות והחולי. השותפות בין האדם המבוגר לחיית המחמד תורמת לאיכות חייו, לעלייה בתחושת האושר, להפחתת הבדידות ולשיפור הבריאות הפיזית והנפשית שלו.

  • לדברי פרוידנטל, כאשר אנשים מבוגרים שטיפחו חיות מחמד במהלך חייהם נאלצו להיפרד מהן לתקופה עקב אשפוז ממושך או טיפול רפואי, היווה המפגש החוזר עם חיית המחמד מקור לשיפור מצב הרוח ותמריץ לחזור לתפקוד. ישנם מבוגרים המסרבים לפעילות פנאי המוצעת להם במוסדות השונים אך נענים ללא היסוס לטיפול תרפויטי בעזרת חיות מחמד.

  • בעלי חיים עשויים לעודד קשרים בין בעליהם לאנשים אחרים ועל כן מועילים במיוחד לאנשים מבוגרים החיים בגפם. “אפשר לשוחח עם הסובבים על מעלליו של הכלב, לצחוק יחד וכך להרגיש חלק מקבוצה ולהפיג את הבדידות.

  • חיות מחמד משמחות עוד יותר את הנכדים והנינים המגיעים לביקור אצל הסבא או הסבתא, מסביר ד”ר פרוידנטל.

  • מבוגרים המגדלים כלבים מדווחים על יותר סיפוק מהחיים ומבקרים פחות אצל רופאים. זאת למרות שלא הוכח האם גידול החיה במשפחה הוא הגורם לכך או שהאנשים הבוחרים לגדל חיות הם בריאים יותר מלכתחילה.

  • הטיפול בבעלי חיים ופעולת הליטוף מביאים לתנועת איברים, הפעלת רגשות, הענקת תחושת חיים, קשר לטבע וחיוניות אצל האדם המבוגר. היבט נוסף הוא יכולתם של בעלי חיים לשכך כאבים בקרב מבוגרים: בעלי חיים מהווים אמצעי להסחת הדעת ובכך הם מסייעים בהפחתת הכאב.

  • בעלי החיים יכולים לסייע לקשישים גם בתחום הפיזיותרפיה: באמצעות בעלי החיים מעודדים את הקשיש לבצע פעולות מסוימות כדוגמת זריקת כדור עם הכלב ויציאה לטיול עם הכלב. בזמן שהקשיש והכלב, לכאורה, רק משחקים, הקשיש מפעיל את שרירי הזרועות ונשאר מרוכז וערני.

  • היתרון הגדול של בעלי החיים הוא שהם מקבלים אותנו כפי שאנחנו, בלי להיות שיפוטיים. הם תמיד מגלים אהבה ללא גבולות. בנוסף, מסביר ד”ר פרוידנטל, דווקא בגיל בו חלק מהקשישים מרגישים כאילו הורחקו מהחברה וכאילו אין בהם עוד צורך מבחינה חברתית ותעסוקתית, נוכחותו של בעל החיים מספקת להם את התחושה שיש עדיין מי שצריך אותם. הטיפול בבעל החיים תורם לתחושת הביטחון ולחיזוק הערך העצמי שלהם.